onsdag, juli 30, 2008

Stick och ny vecka!

Idag gick vi in i vecka 33, och som jag sagt tidigare så rusar tiden fram, känns det som.

Var på Fostermedicin och träffade vår snälla läkare Peter som kommit in från sin semester för att ta hand om oss (- TACK!) och fick veta att en del av värdena hos vår bebis har gått ner, vilket är bra, och att halsen har minskat lite till. Hon väger nu hela 2139 gr. och allt såg bra ut. Så bra det nu kan se ut när hon går på medicinering.

Sticken i magen var jag nervös för, efter att det inte gick så bra sist och jag blev rädd och mådde dåligt, men det gick jätte bra idag! Gjorde ont och var obehagligt, så klart, men det gick fort, och bebisen låg stilla. Känns bra nu när vi vet att hon inte heller kan sticka sig nämnvärt på nålen, eftersom själva nålen dras ut efter att den har trängt in i livmodern, och bara lämnar ett trubbigt rör kvar att ta fostervatten ur och ge medicin genom.

Pratade om vår nervositet inför en vaginal förlossning, och förklarade att vi är rädda att vi ska hamna mellan två stolar, och att läkarna och barnmorskorna på plats just när vi föder inte ska förstå att vår bebis är sjuk, och hur pass ovanligt det är. Pratade länge med Peter och vår barnmorska, och de sa att vårt fall hade tagits upp på flera veckomöten, och att alla berörda som arbetar på förlossning, neonatal och Astrid Lindgren vet hur det ligger till, så det känns skönt. Nu är vi inte alls oroliga längre! Så, om inget oförhappandes händer så får vår bebis komma ut den naturliga vägen, när hon själv vill, precis som friska bebisar - härligt!! :-)

Peter åkte utomlands på semester timmen efter att vi varit där, och är borta till fredag morgon - då vi har en ny tid kl. 11, och han kommer rusande in från semestern igen... Ska även få träffa en barnmorska som var med vi första fostervatten- och navelsträngsprovet, och hon ska visa oss runt på förlossningen, så vi får se lite hur det ser ut, och träffa några av dem som kan tänkas ta hand om oss när det är dags.
Linus var ledig idag, och vi sov skavfötters i soffan i 2 timmar när vi kom hem, och så har vi bara tagit det lugnt. Tråkigt att inte få röra sig, när jag gärna skulle fixa och städa hemma, men det är bara tills imorgon, sedan får jag röra mig igen.

Så här står det om vår vecka på Vårdguiden:

Vecka 33

Barnet
När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.
Vikt 2 200 gram.
Mamma
Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu. Läs avsnittet till vänster om förlossningen och förbered dig så det känns bra för dig. Kanske är det dags att besöka en förlossningsmottagning?
Pappa/partner
Väntar ni första barnet kan det vara lärorikt, göra er säkrare och tryggare inför förlossningen att få komma på ett studiebesök på förlossningen några veckor innan det är dags. Alla har olika uppfattningar om hur det ska se ut att det kan vara bra att försäkra sig om hur det är i verkligheten. Hör med er barnmorska vad som gäller.
Hos barnmorskan/kontroller
Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.
Studiebesök på förlossningsmottagning
Vill ni gå på studiebesök till det sjukhus och den förlossningsavdelning där du/ni tänker föda går det bra. Men det är inte alla som har möjlighet att ta emot. Ofta får man åtminstone komma på en informationsstund i en samlingslokal. Barnmorskan har information om studiebesök på en förlossningsklinik nära dig. Du kan också gå in på sjukhusens webbplatser och läsa mer.

Inga kommentarer: